perjantai 3. helmikuuta 2012

Vaihtarielämää Coloradossa

Olen 17-vuotias ammattikoululainen Kirkkonummelta. Asun tällä hetkellä Lafayette-nimisessä kaupungissa Coloradossa aivan vuorten lähellä. Tästä paikasta on tullut toinen kotini.    
         
 Host-isäni Woody on ammatiltaan ehdonalaisvalvoja. Olen pari kertaa käynyt hänen työpaikallaan ja hän on esitellyt minulle tuomareita ja jopa piirikunnansyyttäjän. Perheeseemme kuuluu myos Woodyn vuokralainen Seth. Hän on 18-vuotias ja käy lukiota naapurikaupungissa Boulderissa.

Itse käyn Centaurus High Schoolia, joka on noin 500 metrin päässä talostamme. Lukio täällä eroaa suomalaisesta ammattikoulusta hyvinkin paljon. Jo se, että tunnit kestävät 55 minuuttia ja välitunnit 5 minuuttia vaati totuttelua. Toisaalta minulla ei ikinä ennen ole ollut keilausta yhtenä arvosanaan vaikuttavana liikuntakurssina. Lukuaineet vaativat keskittymistä, varsinkin Amerikan kirjallisuus kaikkine esseineen ja analysointeineen. En olisi uskonut ikinä sanovani tätä, mutta tällä hetkellä lempiaineeni on Amerikan historia. Opettajamme on reilu ja nauttii opettamisesta ja sen huomaa, koska tällä hetkellä arvosanani historiasta on A eli suomalainen kymppi. Muut aineet kuten joukkuepelit, kotitalous ja geometria ovat aineita, jotka minun piti valita jotta sain lukujärjestykseni täytettyä.


Eniten minut yllätti Amerikassa se, kuinka mukavia ihmiset ovat. Lentokoneessa Chicagosta Denveriin eräs amerikkalainen mies osoitti kiinnostusta minun ja parin muun vaihtarin päällä olevaan YFU Suomi-paitaan. Juttelimme hetken. Se oli ensimmäinen kerta, kun puhuin englantia amerikkalaiselle ja minua jännitti todella paljon! Amerikkalaiset ovat kuitenkin erittäin ystävällisiä ja hyvin kiinnostuneita eri kansallisuuksista. He haluavat aina tietää, mitä mieltä olen Amerikasta, ja millaista Suomessa on. Heillä on usein hyvin mielenkiintoisia kysymyksiä Suomesta. Monet ovat kysyneet, onko Suomessa jääkarhuja.  Kerran minulta jopa kysyttiin, onko Suomessa jääkaappeja!

Toinen yllättävä asia on kansallisuuksien kirjo. Coloradossa asuu niin paljon eteläamerikkalaisia, että melkein kaikki kyltit ja ilmoitukset ovat sekä englanniksi että espanjaksi. Myös suurin osa kouluni opettajista puhuu espanjaa, ja täällä jokaisen lukiolaisen on suoritettava ainakin yksi espanjan kurssi.
Joulu Amerikassa oli erilainen kuin Suomessa, mutta todella hauska! Avasimme joululahjat jouluaattona, koska menimme joulupäivänä laskettelemaan keskukseen nimeltä Eldora Ski Resort.  Coloradon rinteet ovat paljon paremmat kuin Suomessa. Pisin rinne Eldorassa on kolme mailia eli 4.8 kilometriä! Lumilautailu on yksi lempiharrastuksistani, joten olen hankkinut Eldoraan kausikortin. Pääsen siis laskemaan vaikka joka viikonloppu jos haluan.

Kaiken kaikkiaan elämä vaihtarina Coloradossa on uutta, ihmeellistä ja erilaista kuin Suomessa. Kotimaassa minua odottaa perhe, johon kuuluu äiti ja kaksi siskoa, joten elämä miesporukassa on virkistävää ja tervetullutta vaihtelua. Aluksi hieman epäröin, mutta nyt on selvää, että olen päässyt Coloradon parhaimpaan isäntäperheeseen, enkä voisi toivoa mitään parempaa.

Olen nauttinut ajastani Amerikassa, ja viimeiset viisi kuukautta ovat tuntuneet pikemminkin viideltä viikolta. Olen oppinut small talkia ja ennen kaikkea olen aikuistunut ja itsenäistynyt. Minulla on blogi osoitteessa: http://blogjourneybegins.blogspot.com/ josta voi seurata kuulumisiani ja lähettää kysymyksiä.

Terveisia talvisesta Coloradosta!

Jimi LindströmEi kommentteja:

Lähetä kommentti