perjantai 20. huhtikuuta 2012

TET-harjoittelijana YFU:lla


Moikka! Eli oon siis 14-vuotias Anna, ja oon ollut YFU:lla TET-harjoittelussa tämän kuluneen viikon ajan. Asun Lahdessa, ja nyt olen asunut Merjalla Helsinissä harjoittelun ajan. :-) Täytyy kyllä ekaks sanoa, että huh kun aika on mennyt nopeasti! Ihan kuin vasta eilen olisin kävellyt arasti tänne sisään ja ajatellut, että kuinkahan selviän viikosta…mutta hyvin kävi! Kaikki täällä osoittautui tosi mukaviksi ihmisiksi, en ois parempaa TET-ilmapiiriä voinut toivoa:-) Kumpa itsekin sitten aikuisena saisin näin kivan työpaikan!
                             Alun perin halusin tulla tänne YFU:lle tettiin, koska ajatus vaihto-oppilaaksi lähtemisestä ei ole hullumpi, ja kyllähän tämä sitä intoa vähän lisäsi… Ja no oonhan kuullut Merjaltakin jotain kiinnostavia juttuja. Vierailin täällä myös viime kesänä vähän töissä, joista tykkäsin tosi paljon! Ei siis ollut epäilystäkään minne halusin tettiin:-). Tosiaan yks kiva juttu päivisin on täällä ollut ruokailu! Me mentiin joka päivä ulos syömään :p. Tässä lähistöllä on tosi monta kivaa ruokapaikkaa, ollaan käyty mm. meksikolaisessa, nepalilaisessa, italialaisessa ja eilen thaimaalaisessa! Odotan jo innolla mihin tänään mennään :p
                             No sitten niitä töitä mitä oon täällä tehnyt; oon mm. päivittänyt YFU:n asiakastietokantaa (ja oppinu käyttämään Exceliä ja Wordia:-D), lisäks oon Anulle laatinu ulkomaisten oppilaiden markkinointitekstejä ja oppinut skannaamaan ja tulostamaan! Ja oon esim. kattanut pöytiä, järjestellyt kaappeja, ja itse asiassa tehnyt melkeinpä kaikkea mitä ihmisille on tullut mieleen täällä:-D . Mutta tylsää ei ole ollut!
                             Ennen kaikkea tämän tekstin tarkoitus oli kiittää näitä upeita ihmisiä täällä YFU:n toimistolla! Eli kiitos Anu, Tia, Merja, Anna-kaima, Elina, Tarja ja Kaisa että sain tulla tänne teitä häiriköimään:-D . Ehkä me joskus vielä törmäillään! :-) Nyt taidan kuitenkin mennä jatkamaan hommia!
                             
 Anna

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Our trip to Lapland

A few weeks ago about 40 YFU exchange students had the chance to go to Lapland, and it was amazing there! So now I want to tell you something about our week in Pyhä.

We left Helsinki on a Monday morning in March. Our bus travelled all the way through Finland, and after 16 long and quiet hours we finally arrived in our hostel near the Pyhä fell. The snack was served and the beds were made, so we were able to check in, eat, talk a bit or just go to sleep.

On Tuesday we started our program with a visit to the “Arctic Husky Farm”. It was very nice, because we had the possibility to go mushing. After this, we watched all the dogs and the puppies. The operators gave us information about the dogs, and how they train and feed them. 


After having lunch at the hostel we visited a reindeer farm. There we went for a reindeer sleigh ride and got our own "reindeer sleigh driver's license”. So now we have a five-year permit to drive such a sleigh. 


Afterwards we could feed the reindeers. While we were having a cup of coffee and some sweets, our guide showed us photos of the animals. She told us how the reindeers live free in the nature and lots of other interesting stuff. Every reindeer farmer has his own special pattern or a mark which they cut in the ears of the reindeer babies, so they are always able to recognize their own animals. 

In the evening we saw a shaman show. I thought it was funny because the guy who was doing it had a quiet black humor.


We started our days with a good breakfast, including lots of porridge. Seriously, I don't know if any other nation eats “puuro” in the morning. 

After this we had the possibility to choose between downhill skiing, snowshoeing, cross country skiing or ice fishing. I hope I can speak for us all, when I say, that every activity was just a lot of fun.



In the evenings we went to sauna, ice swimming and had a little snack in the dining room.
 
I guess the week’s highlight happened on Friday. After our daytime activities, we went to Sodankylä to hear a presentation about the Northern Lights. It was very interesting and when the speaker finished her oration, we were like under a charm. We all really wanted to see the Polar Lights – and we were lucky! We saw them in blue, red and green. They were dancing over us in the sky. It was just awesome! I am sorry, but I can´t describe this experience in words. 

The next morning was very said, because we had to leave again. But I hope I speak for all of us when I say that this week was one of the highlights of our whole exchange year.

Kiitos paljon, to everybody who made this trip possible!


Text and photos by Anna Endres

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kiinalainen uusivuosi

Ennen vaihtovuottani Shanghaissa mielikuvani kiinalaisesta uudestavuodesta oli selkeä. Kadut täyttyisivät ihmisistä ja koristeet ja valot loisivat kaduille maagisen tunnelman. Ihmiset kerääntyisivät tien laidoille ja keskellä tanssisi villisti lohikäärme. Lapset nauraisivat ja musiikki hukkuisi rakettien ääniin. 

Kiinalaisia uusiavuosia on kuitenkin monenlaisia. Niin kuin me suomalaiset voimme viettää joulua monella tapaa on myös jokaisella perheellä Kiinassa omat traditionsa. 

Uuden vuoden aattona eli tammikuun 22. päivänä kadut eivät kuhisseetkaan ihmispaljoudesta. Koko Shanghai oli hiljaisempi kuin koskaan aikaisemmin lukuun ottamatta rakettien jatkuvaa pauketta. Ihmisiä tai autoja ei näkynyt missään muutamaa hassua ulkomaalaisseuruetta lukuun ottamatta.

Uusivuosi on Kiinassa pääasiassa perheen ja suvun yhteinen juhla. Myös minun host-perheeni kerääntyi yhteen lähimpien sukulaistensa kanssa. Joukkoomme liittyivät host-tätini perheineen ja molemmat host-isovanhempani. Useimmille kiinalaisille perheen kanssa yhdessä oleminen ja laatuajan vietto tarkoittaa lounasta tai illallista ravintolassa. Kukapa ei nauttisi rakkaiden ihmisten kanssa rupattelusta ja syömisestä. Minä pääsin host-perheeni matkassa hienoon ravintolaan. Se oli valehtelematta paras kiinalaisessa ravintolassa syömäni päivällinen. Meille tarjoiltiin ainakin 20 erilaista ruokalajia, joita riitti kalasta, äyriäisistä ja kasviksista aina erilaisiin liha-annoksiin ja jälkiruokaan asti.


 

                       
Syötyämme iltapäivä oli jo kääntynyt iltaan, ja tätini perhe sekä host-äitini vanhemmat lähtivät kukin omille teilleen. Minun perheeni lähti saattamaan host-isäni vanhempia takaisin heidän kotiinsa. Matkalla heidän asunnolleen minulle annettiin eräänlainen turistikierros autosta käsin. Shanghain ylpeys The Bund ja vastapäinen, pääasiassa perinteisten länsimaisten rakennusten alue, olivat kaunista katseltavaa rakettien paukkuessa ja juhlavaloissa.

Kiinalaisen uuden vuoden aikaan joka paikka on koristeltu viimeisen päälle. Ovenpieliin on ripustettu onnen toivotuksia ja sananlaskuja, ja katujen ylle lyhtyjä. Koska nyt alkoi lohikäärmeen vuosi, niin lohikäärmeen kuvia näkyi kaikkialla. Koristeissa hehkui punainen väri, joka liitetään Kiinassa positiivisiin asioihin: se edustaa voimaa, vaurautta sekä hyvinvointia. Punaisen uskotaan pitävän kaiken pahan loitolla. Uudenvuoden lahjoja kutsutaankin punaisiksi paketeiksi (Hongbao). On tapana, että sukulaiset antavat lapsille punaisissa kuorissa jonkin verran rahaa. Minäkin sain yllättäen 7 punaista kuorta!


Punaisen lisäksi uuteenvuoteen kuuluu kultainen, joka on hallitsijan väri.
 
Lohikäärmeen vuosi näkyi myös kahvikupissa.


Aattoiltana katsoimme vielä yhdessä perheen kanssa ainakin neljä tuntia kestävän uudenvuoden televisio-ohjelman, jossa esiintyy monia laulajia, koomikoita ja muita taiteilijoita. Minun uusivuoteni oli siis rauhallinen ilta perheen parissa, ihan kuin meidän suomalaisten jouluaatto ja uusivuosi yhdistettynä.

Uutenavuotena Kiinassa lomaillaan. Jokainen kiinalainen matkustaa sukunsa luo, ja siksi sekä lentokoneet että junat ruuhkautuvat uudenvuoden aikaan. Onneksi minun host-sukuni löytyy Shanghaista, joten matkustamisesta ei tarvinnut murehtia. Aikuisten loma kestää pari ja koululaisten loma kolmisen viikkoa.

Rakettien paukuttelu saa Kiinassa ihan uuden merkityksen, sillä pauketta kuuluu joka päivä  kahden viikon ajan!




Minulle tuli yllätyksenä se, kuinka pitkään kiinalainen uusivuosi jatkuu. Se ei ole pelkästään yhden viikonlopun juhla, vaan jatkuu kiinalaisen kalenterin 15. päivään asti, jolloin se päättyy lyhtyjuhlaan.
Kuukalenterin viidentenä päivänä on taas juhlan aika. Silloin räjäytellään raketteja, jotta taivaan henget kuulisivat ja olisivat suotuisia perheelle raha-asioissa. Minäkin paukuttelin raketteja yhdessä host-isäni ja veljeni kanssa! Toivottavasti rahaonni nyt suosii. :)


                                        
Kiinalaiseen uuteenvuoteen kuuluu myös temppelissä käynti omasta uskonnosta riippuen. Koska minun perheeni ei kuulu mihinkään uskontokuntaan eikä heillä näin siis ollut tarvetta lähteä, päätin vieraillan omin päin Shanghain Jade-Buddhan temppelissä.  Vuodenvaihteen aikaan temppelissä käydään rukoilemassa ja pyytämässä suopeutta ja onnea alkavalle vuodelle. 
 
Suitsukkeiden haju oli voimakas ja ihmisiä oli paljon liikkeellä.
                          

Kiinalaisen kalenterin 15. päivänä juhlistimme lyhtyjuhlaa (yuanxiao-juhla). Silloin kutsutaan taas sukulaisia syömään ja nautitaan yhdessä tukeva ateria. Meillä se tarkoitti yllättäen Pizza Hutin kotiintilausta. Söimme myös tahmeita, taikinamaisia ja hieman makeita riisipalleroita.

Kiinalainen uusivuosi oli minulle hieno, lämmin ja perhekeskeinen kokemus. Voin tulevilla turistimatkoillani suunnata katsomaan tanssivia lohikäärmeitä ja väkipaljoutta temppelissä uudenvuoden aattona.

Teksti ja kuvat: Ramona Suonio