maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kiinalainen uusivuosi

Ennen vaihtovuottani Shanghaissa mielikuvani kiinalaisesta uudestavuodesta oli selkeä. Kadut täyttyisivät ihmisistä ja koristeet ja valot loisivat kaduille maagisen tunnelman. Ihmiset kerääntyisivät tien laidoille ja keskellä tanssisi villisti lohikäärme. Lapset nauraisivat ja musiikki hukkuisi rakettien ääniin. 

Kiinalaisia uusiavuosia on kuitenkin monenlaisia. Niin kuin me suomalaiset voimme viettää joulua monella tapaa on myös jokaisella perheellä Kiinassa omat traditionsa. 

Uuden vuoden aattona eli tammikuun 22. päivänä kadut eivät kuhisseetkaan ihmispaljoudesta. Koko Shanghai oli hiljaisempi kuin koskaan aikaisemmin lukuun ottamatta rakettien jatkuvaa pauketta. Ihmisiä tai autoja ei näkynyt missään muutamaa hassua ulkomaalaisseuruetta lukuun ottamatta.

Uusivuosi on Kiinassa pääasiassa perheen ja suvun yhteinen juhla. Myös minun host-perheeni kerääntyi yhteen lähimpien sukulaistensa kanssa. Joukkoomme liittyivät host-tätini perheineen ja molemmat host-isovanhempani. Useimmille kiinalaisille perheen kanssa yhdessä oleminen ja laatuajan vietto tarkoittaa lounasta tai illallista ravintolassa. Kukapa ei nauttisi rakkaiden ihmisten kanssa rupattelusta ja syömisestä. Minä pääsin host-perheeni matkassa hienoon ravintolaan. Se oli valehtelematta paras kiinalaisessa ravintolassa syömäni päivällinen. Meille tarjoiltiin ainakin 20 erilaista ruokalajia, joita riitti kalasta, äyriäisistä ja kasviksista aina erilaisiin liha-annoksiin ja jälkiruokaan asti.


 

                       
Syötyämme iltapäivä oli jo kääntynyt iltaan, ja tätini perhe sekä host-äitini vanhemmat lähtivät kukin omille teilleen. Minun perheeni lähti saattamaan host-isäni vanhempia takaisin heidän kotiinsa. Matkalla heidän asunnolleen minulle annettiin eräänlainen turistikierros autosta käsin. Shanghain ylpeys The Bund ja vastapäinen, pääasiassa perinteisten länsimaisten rakennusten alue, olivat kaunista katseltavaa rakettien paukkuessa ja juhlavaloissa.

Kiinalaisen uuden vuoden aikaan joka paikka on koristeltu viimeisen päälle. Ovenpieliin on ripustettu onnen toivotuksia ja sananlaskuja, ja katujen ylle lyhtyjä. Koska nyt alkoi lohikäärmeen vuosi, niin lohikäärmeen kuvia näkyi kaikkialla. Koristeissa hehkui punainen väri, joka liitetään Kiinassa positiivisiin asioihin: se edustaa voimaa, vaurautta sekä hyvinvointia. Punaisen uskotaan pitävän kaiken pahan loitolla. Uudenvuoden lahjoja kutsutaankin punaisiksi paketeiksi (Hongbao). On tapana, että sukulaiset antavat lapsille punaisissa kuorissa jonkin verran rahaa. Minäkin sain yllättäen 7 punaista kuorta!


Punaisen lisäksi uuteenvuoteen kuuluu kultainen, joka on hallitsijan väri.
 
Lohikäärmeen vuosi näkyi myös kahvikupissa.


Aattoiltana katsoimme vielä yhdessä perheen kanssa ainakin neljä tuntia kestävän uudenvuoden televisio-ohjelman, jossa esiintyy monia laulajia, koomikoita ja muita taiteilijoita. Minun uusivuoteni oli siis rauhallinen ilta perheen parissa, ihan kuin meidän suomalaisten jouluaatto ja uusivuosi yhdistettynä.

Uutenavuotena Kiinassa lomaillaan. Jokainen kiinalainen matkustaa sukunsa luo, ja siksi sekä lentokoneet että junat ruuhkautuvat uudenvuoden aikaan. Onneksi minun host-sukuni löytyy Shanghaista, joten matkustamisesta ei tarvinnut murehtia. Aikuisten loma kestää pari ja koululaisten loma kolmisen viikkoa.

Rakettien paukuttelu saa Kiinassa ihan uuden merkityksen, sillä pauketta kuuluu joka päivä  kahden viikon ajan!




Minulle tuli yllätyksenä se, kuinka pitkään kiinalainen uusivuosi jatkuu. Se ei ole pelkästään yhden viikonlopun juhla, vaan jatkuu kiinalaisen kalenterin 15. päivään asti, jolloin se päättyy lyhtyjuhlaan.
Kuukalenterin viidentenä päivänä on taas juhlan aika. Silloin räjäytellään raketteja, jotta taivaan henget kuulisivat ja olisivat suotuisia perheelle raha-asioissa. Minäkin paukuttelin raketteja yhdessä host-isäni ja veljeni kanssa! Toivottavasti rahaonni nyt suosii. :)


                                        
Kiinalaiseen uuteenvuoteen kuuluu myös temppelissä käynti omasta uskonnosta riippuen. Koska minun perheeni ei kuulu mihinkään uskontokuntaan eikä heillä näin siis ollut tarvetta lähteä, päätin vieraillan omin päin Shanghain Jade-Buddhan temppelissä.  Vuodenvaihteen aikaan temppelissä käydään rukoilemassa ja pyytämässä suopeutta ja onnea alkavalle vuodelle. 
 
Suitsukkeiden haju oli voimakas ja ihmisiä oli paljon liikkeellä.
                          

Kiinalaisen kalenterin 15. päivänä juhlistimme lyhtyjuhlaa (yuanxiao-juhla). Silloin kutsutaan taas sukulaisia syömään ja nautitaan yhdessä tukeva ateria. Meillä se tarkoitti yllättäen Pizza Hutin kotiintilausta. Söimme myös tahmeita, taikinamaisia ja hieman makeita riisipalleroita.

Kiinalainen uusivuosi oli minulle hieno, lämmin ja perhekeskeinen kokemus. Voin tulevilla turistimatkoillani suunnata katsomaan tanssivia lohikäärmeitä ja väkipaljoutta temppelissä uudenvuoden aattona.

Teksti ja kuvat: Ramona Suonio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti