maanantai 15. huhtikuuta 2013

Huomasin, kuinka tärkeä host-perheestä on minulle tullut

Charlotta Laine, Saksa

Aika kuluu nyt nopeammin kuin koskaan vaihto-oppilasvuoteni aikana, 11 kuukaudesta on jäljellä enää alle kolme kuukautta. Koulu alkoi taas tällä viikolla ja takana on kahden viikon pääsiäisloma ja viikon kestänyt Mittelseminar Hampurissa.

Mittelseminar eli vaihto-oppilasvuoden puolivälivalmennus lukeutuu ehdottomasti parhaimpiin viikkoihini Saksassa. Leirin teemana oli media, joten saimme kuulla pieniä esitelmiä aiheeseen liittyen ja pääsimme tutustumaan oikeaan televisiostudioon. Leirin ohjaajat olivat järjestäneet meille paljon ohjelmaa ja jo ensimmäisenä aamuna olimme Hampurin hyytävässä satamassa tutustumassa tunnettuihin kalamarkkinoihin. Sen jälkeen vuorossa oli kaupunkikierros ja pääsimme näkemään kaupunkia ja sen nähtävyyksiä, kuten Reeperbahnin ja Hampurin raatihuoneen.

Hampurin raatihuone

Päivisin kokoonnuimme yleensä pienempiin ryhmiin, joissa käsittelimme vaihto-oppilasvuosiamme. Sitä miten isäntäperheen, kavereiden, koulun ja kielen kanssa sujuu. Tärkeihin kysymyksiin kuuluivat esimerkiksi oman roolin löytäminen isäntäperheessä ja siihen sopeutuminen. Oli antoisaa vaihtaa ajatuksia muiden vaihto-oppilaiden kanssa ja sanotaanhan, ettei kukaan ymmärrä vaihto-oppilasta samalla tavalla kuin toinen vaihtari. Yksi tärkeä asia oli se, miten vaihto-oppilasvuosi kasvattaa henkisesti ja muuttaa ihmistä niin valtavasti, että sitä on välillä itsekin vaikea ymmärtää.

Iltaisin ohjelma oli vapaampaa ja saimme valita itsellemme mieluista tekemistä muutamista vaihtoehdoista. Itse taisin valita jokaisen mahdollisen konsertin ja viikon aikana niitä tulikin kuunneltua yhteensä kolme kappaletta. Näin onnistuneen leirin päätekijänä olivat kuitenkin ne kaikki upeat ihmiset, joihin viikon aikana sain tutustua! Ihmisiä tuli ympäri maailmaa ja niin täydellisestä yhteishengestä on välillä vaikea edes haaveilla. Viimeinen päivä oli hirveä kun piti hyvästellä kaikki, mutta muistot säilyvät ja toivon, että ehtisimme näkemään vielä koko porukalla ennen kotiinlähtöä!

Hampuria

Mittelseminarin jälkeen alkoi kahden viikon pääsiäisloma. Ensimmäisellä viikolla vaihto-oppilasvuotta Saksassa myös viettävä ystäväni tuli vierailulle pariksi päiväksi. Aika kului tietenkin uutta kotikaupunkiani Müncheniä esitellen ja juteltavaa riitti  aina yömyöhään.

Toisena viikkona rentoilimme host-perheeni kanssa lähinnä kotosalla ja teimme muutamana päivänä pihatöitä tulevaa kesää varten. Hampurissa viettämäni viikon aikana huomasin kuinka tärkeä host-perheestäni on minulle tullut --- ihan kuin oikea perhe!

Saksan kieleni on kehittynyt valtavasti ja kehut muilta ihmisiltä rohkaisevat käyttämään kieltä aina enemmän ja enemmän. Eihän se vieläkään täydellistä ole, mutta kun verrataan siihen mistä lähdettiin on tapahtunut valtava muutos. Vaikka saksan opintoja oli takana jo viisi vuotta, en alussa uskaltanut käyttää kieltä ollenkaan. Nyt tuntuu oudolta ajatella miten niin arkipäiväinen asia, saksan kieli, tuotti alussa niin paljon vaikeuksia.

Into Suomeen paluuseen on tällä hetkellä aika nollassa. Kuten sanotaan, vaihto-oppilasvuosi paranee yleensä loppua kohden ja niin myös minulla. Viimeiset kuukaudet ovat olleet vaihto-oppilasvuoteni parhaita ja uskon, että vuosi paranee yhä loppua kohden!

Aion nauttia viimeisistä kuukausista saksalaisesta arjesta yhdessä host-perheeni kanssa. Lisäksi odotan kovasti tulevaa Frankfurtin matkaa yhdessä host-siskoni kanssa sekä tietenkin vuotta huipentavaa YES-seminaaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti