Hei!
Täällä Saksassa vietetään joulua 24. päivä ihan niinkuin Suomessakin, meillä oli joulukuusi, lahjoja ja paljon ruokaa, mutta useita eroavaisuuksiakin löytyy!
mm.
-Joulukoristeita ei meillä ainakaan paljoa löytynyt, itse taittelin paperista parit tähdet ja oli
meillä muutamat jouluvalotkin (ja kuusi tietenkin!), mutta muuten omasta mielestäni vain pikkasen (johtunee varmaan kotosuomessa vuosittaisesta joulukoristeiden runsaudesta ;))
-Kuusi ostetaan ja koristellaan perinteisesti vasta joulu-aattona (ostettiin tänä vuonna kuusi kyllä aikaisemmin).
-Joululahjat tuo Kristuslapsi, ja joulukirkossa käy miltei jokainen, joko aattona tai joulupäivänä
Perinteinen jouluruoka Saksassa on uunissa paistettu hanhi, jota me ei
titenkään tehty kun puolet huushollista on kasvissyöjiä. Jouluperinteet
Sakssa ei ole mitenkään tiukkaan painettuja niinkuin Suomessa, joka mun
host-maman mielestä saattaa johtua siitä, että suuri osa saksalaisista
perinteistä ´rikkoontui´ ja muuttui suureltaosin toisen maailmasodan
aikaan.
Tänä jouluna meilllä syötiin tomaatti-pinatti-lehtitaikina-piirakkaa, ja sekasalaattia. Ja tietenkin Plätzcheneitä!
Kaikki saksalaiset leipovat ja syövät joulun aikaan Plätzcheneitä. Mulla tässä rivissä on ne mitä me tehtiin, eikä missään nimessä kaikkia sortteja (joita yhteensä luultavasti yli 100).
Vasemmalta oikelle;
Springerle (Aniksen siemenillä maustettuja kovempia keksejä),
Vanillekipferl (vaniljan makuisia tomusokerilla päällystettyjä ´sarvia´,
kaakao-manteli-keksi (ei välttämättä ihan ´oikea´ Plätzchen),
Heidesand (Voikeksejä, joissa voi on ruskistettu, jonka takia kooostumus sellanen ´hiekkamainen´), Buttergebackene (Tavallisia voikeksejä -vähän kuin piparit ilman mausteita- nomparelleillä koristeltuna),
Schokocrossies (Cornflakessejä sekotettuna sulaan suklaaseen),
Lebkuchen (paksu manteli-pipari), ja
Kokosmakronen (kookos-macaroneja).
Joulupäivänä toivuttiin vielä joulu-aatosta ja 26. käytiin kirkossa.
- - -
Uusivuosi vietettiin Beckin perheen kanssa, syötiin Racletteja (aaah, rakastan !<3), pelailtiin, ja käytiin katsomassa ilotulitteita (vaikkei mitään nähtykkään sumuisuuden takia). Oli ihan huippu ilta, ja oon erittäin happy, että sain viettää sen just näiden tyyppien kanssa! :)
Racletteja tehdään tuollaisessa pienessä pannusessa, joka sitten
laitetaan tuohon uunijutskaan, jossa on ylhäällä ja alhaalla lämmin
levy. Racletteja voi tehdä ihan millä täytteilä vaan haluaa, ja
perinteisesti päälle tulee vielä Raclette juustoa (tai ihan tavallista
juustoa). Edesltävistä kuvista voikin nähdä, että meillä oli täytteinä
mm. perunoita, ruusukaalia, paprikaa, sieniä, pizza taikinaa, maissia,
sipulia, kastikkeita ja paaaljon muuta. Lisäksi tarjolla oli vielä
erilaisia salaatteja.
Atleast we tried! 2016 !! |
- - -
Vielä jotain kivaa kerrottavaa on, että olin 3.-10.1 BDP:n (Bunde Deutscher PfadfinderInnen, partio) talvimatkalle Schwarzwaldin vuoristoon, siitä vielä piakkoin enemmän! Ja 16.1 pääsen taas viettämään päivän Berliinissä :)
Bis später!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti